Het nieuwe zwarte goud: batterijen

De Chief Technical Officer van Tesla, het bedrijf elektrische droomauto’s ontwerpt en daar zeer succesvol in is, liet zich eens ontvallen dat batterijen hem meer interesseren dan auto’s. En dat was geen grapje van deze J.B. Straubel. Een zusterbedrijf van Tesla, Solar City, gaat letterlijk en figuurlijk zonnige tijden tegemoet. De Amerikaanse markt voor zonnepanelen met batterij-opslag (Solar plus Storage), groeit van zo’n 100 miljoen naar 1 miljard in 2018. Die markt zal dus (volgens GTM Research) vertienvoudigd zijn in de komende drie jaar.

Europa zal traditiegetrouw wel iets achterlopen, en 1 miljard is nou ook weer niet zoveel. Maar nu we in Eemnes grootschalig inzetten op zonne-energie, is het hoopgevend om te zien dat het grote nadeel van zonnepanelen aan het verdwijnen is. Dat nadeel was dat electriciteit uit zonne-energie wordt opgewekt als er daglicht is, maar de vraag hoog is als de lampen thuis aangaan. Een aardgascentrale kan stroom leveren als er vraag is, voor zonnepanelen en windmolens geldt dat niet. Bij Tesla’s zusterbedrijf Solar City verwachten ze dat in batterijen opgeslagen zonne-energie over vijf tot tien jaar goedkoper is dan aardgas. De technologische ontwikkeling van batterij-opslag gaat razendsnel, dankzij de massale vraag naar mobiele apparaten en de opkomst van het elektrische rijden.

Er zijn mensen die voorspellen dat het energiebedrijf zijn langste tijd gehad heeft. Want als je zelf kunt opwekken op je dak, of binnen een lokale coöperatie zoals hier in Eemnes wordt opgezet, en je kunt de stroom opslaan tot je hem nodig hebt — waar heb je dan nog een energiebedrijf voor nodig? In 2013 publiceerde de Amerikaanse branchevereniging van elektriciteitsbedrijven een rapport waarin dit gevaar voor de branche werd gesignaleerd. ‘Je kunt je een dag voorstellen dat consumenten onafhankelijk zijn van het netwerk, door batterij-opslag of microturbines,’ schreven ze.

Het ligt meer voor de hand dat het netwerk blijft, waar de consument ook voor betaalt, zodat hij kan leveren als hij teveel heeft en stroom van het net kan plukken als zijn batterijen plat zijn.

De agrarische ondernemers, de bedrijven op het bedrijventerrein, de openbare gebouwen en vele honderden woningbezitters nemen dit jaar een beslissing over zonnepanelen. De terugverdientijd is zo’n tien jaar, de levensduur van de panelen ongeveer dertig. Dan zijn ontwikkelingen in de komende tien jaar, die batterijopslag goedkoop en praktisch haalbaar maken, dus heel relevant. Lokale energie-opslag kan het enige grote nadeel van zonnepanelen snel weg gaan nemen.

Toen we alleen nog met vaste telefoons belden, was het moeilijk voor te stellen dat er huizen zonder vaste telefoonaansluiting zouden zijn. Nu heb ik thuis geen telefoontoestel meer en is zelfs de markt voor mobiele belminuten ingestort. We bellen niet meer, we whatsappen, facetimen en skypen. Bedrijven hebben zich aangepast: van nutsbedrijf in staatshanden tot moderne internetprovider. Wat voor je dit soort transities nodig hebt, is voordeel voor de markt. De omslag van fossiele naar hernieuwbare energie was lang het domein van idealisten en bezorgd kijkende wetenschappers; maar het wordt nu iets van slimme ondernemers en consumenten die elke maand meer willen overhouden voor leuke dingen. Elke dag weer is een kwartiertje daglicht genoeg voor de hele energievraag in ons dorp, ons land, ons verwende werelddeel. Er is dus meer dan genoeg. Nu alleen nog even aan het idee wennen!

Leave a comment