Energietransitie: meer banen, ook in Eemnes

De komende jaren gaat Eemnes er iets anders uitzien. Op daken van woningen, op boerderijen en op het kantoor van de BEL-combinatie komen zonnepanelen. Op een paar zorgvuldig uitgekozen locaties worden panelen in het gras gezet. Twee kleine mestvergisters naast stallen gaan de geuroverlast in het dorp verminderen en De Biezem van biogas voorzien.

Er zijn partijen in Eemnes die daar uiterst terughoudend mee om willen gaan. Laten ze elders maar zorgen dat we droge voeten houden, redeneren zij, Eemnes moet gewoon mest uit blijven rijden en elektriciteit gebruiken die uit kolencentrales komt. Het ziet er immers allemaal zo aardig uit hier.

De Eempolder moet open en vlak landschap blijven, dat staat ook voor mij vast. Maar de gemeente is groter.  Om overal tegen te zijn, betekent dat we een enorme kans zouden missen. Bovendien zouden we achterop raken, omdat overal in het land de omschakeling naar hernieuwbare energie vorm krijgt. En dat heeft veel voordelen.

Terwijl de kale gasprijs gaat stijgen van 23 cent naar 32 cent en Nederland over een paar jaar meer aardgas importeert dan exporteert, stijgt het aandeel hernieuwbare energie spectaculair. In het jaar 2000 was het 1,4 procent. Nu is het 4,5%, in 2020 zal het op 12,4% liggen. De politiek, waarover wel eens schamper wordt gedaan, heeft daar een belangrijke rol in gehad, door belasting te heffen op uw energierekening en dat deels te investeren in hernieuwbare energie. In de komende vijftien jaar gaat het dan om een bedrag tussen de negen en achttien miljard.

Zelfs nu de VS hun steenkolen dumpen en de Saudi’s de kranen wijdopen hebben staan om Poetin een lesje te leren, haal je met zonnepanelen (of wind op zee) een rendement om van te watertanden. Duurzaamheid is geld verdienen. De lokale overheid hoeft dan ook geen belastinggeld te besteden aan het realiseren van duurzame maatregelen. Wat we moeten doen is vergunningen geven, en blijven hameren op het verhaal: in Eemnes willen we 25% klimaatwinst boeken. We kunnen als gemeente helpen door know how ter beschikking te stellen, waar nodig te financieren en door partijen bij elkaar te brengen. Tot nu toe leidt dat tot prima resultaten.

Bedrijven en gezinnen besparen zelf al op hun verbruik: landelijk zo’n 1% per jaar. Dat zie je ook terug in de CO2-cijfers: de uitstoot daalt van 213 naar 176 megaton in 2020. Dat is 17%. Wij hebben de kiezers 25% beloofd, wat betekent dat we er harder aan moeten trekken dan andere gemeenten. Maar het heeft veel voordelen: inkomen voor ondernemers en meer banen in de buurt. Landelijk zal de transitie betekenen dat er 106.000 mensen werk hebben in de energiesector, 17.000 meer dan nu. Omgerekend naar Eemnes zijn dat tien volledige banen. Omdat we hier meer doen dan elders, en een aantal bedrijven hebben die zich speciaal toeleggen op duurzame energie, hebben we het al snel over vijftien arbeidsplaatsen.

En zolang we in deze gemeente nog elk jaar vier ton meer uitgeven aan sociale uitkeringen dan we van het rijk ontvangen, zal ik me blijven inzetten voor die transitie, rekening houdend met het open landschap in de Eempolder.

Leave a comment