Fusie, niemand wil die oplossing voor een probleem dat nog verzonnen moet worden

De dialoog met Eemnessers heeft duidelijk gemaakt dat de door de provincie voorgestelde HBEL-fusie (Huizen, Blaricum, Eemnes, Laren) op geen enkel enthousiasme kan rekenen. Fuseren met Baarn en Bunschoten ziet men ook niet zitten. Als er persé gefuseerd moet worden, kiezen de Eemnessers voor een BEL-fusie, maar liever wil men Eemnes zelfstandig houden en blijven inzetten op samenwerken in de regio, voor de uitvoering van taken waar Eemnes te klein voor is.

Ruim een derde van de 390 Nederlandse gemeenten is -net als Eemnes- kleiner dan 20.000 inwoners. Eemnes, Blaricum en Laren delen bovendie een ambtenaren-apparaat. Dat leidt soms tot wat strubbelingen, maar de inwoners waarderen de inspanningen van de gemeente als geheel hoger dan het gemiddelde voor Nederland (6,8 om 6,6). Ook de samenwerking met de inwoners scoort een hoger rapportcijfer: 6,3 in plaats van 6,0 voor heel Nederland. De scores zijn ook hoger dan bijvoorbeeld Hilversum.

Financieel staat Eemnes er zeer solide voor. Dat de zorgtaken van de rijksoverheid nu bij de gemeente liggen, is in uitstekende samenwerking met Huizen zonder bijzondere problemen uitgevoerd. Als je dat allemaal overziet, is fuseren een oplossing voor een probleem dat nog verzonnen moet worden.

In dat kader is een adviesbureau ingehuurd om te concluderen dat de ‘bestuurskracht’ te kort schiet in het Gooi. Daar kun je natuurlijk gemakkelijk naar toe schrijven, want het is allemaal boterzacht. Het klinkt heel exact, een bestuurskrachtmeting, maar wat stelt het voor? Hoe leg je de kiezer uit dat de bestuurskrachtmeting van een paar jaar geleden voor de BEL-dorpen een dikke voldoende opleverde, terwijl er nu ineens niets meer van deugt? Wie het rapport betaalt, bepaalt de conclusie. En in dit geval is dat de provincie Noord-Holland.

Democratie is vertrouwen op het gezond verstand van de kiezer. Die moppert natuurlijk best af en toe op de gemeente, en moet dat ook blijven doen. Maar fuseren? Een grote meerderheid is tegen. Net als in Wijdemeren, waar bijna 8.000 handtekeningen werden opgehaald tegen een fusie met Hilversum. Als een Wijdemeerse politieke partij 8.000 stemmen had gehaald, hadden ze bijna alle zetels in de raad gewonnen.

De vraag in politiek Eemnes is de komende maanden: gelooft men de eigen inwoners, of het adviesbureau dat een mooi uurtarief mocht declareren voor een tendentieus rapport? Op maandag 5 september om half acht kunt u de raadsleden laten horen wat u er van vindt. Meldt u zich nu vast aan als u daarbij wilt zijn!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s