Berenfluisteraar

In ben fan van Omdenken van Berthold Gunster. In één van zijn cursussen las ik: sommige mensen zien de spreekwoordelijke beren, anderen denken: hé, een weg. Deel mij maar in bij die anderen.

Wethouder Zoetman en ik zijn druk bezig om de Alliantie, de woningbouwvereniging die in Eemnes alle sociale huurwoningen in bezit heeft, over te halen de huizen energieneutraal te maken. De corporatie aarzelt en heeft twijfels bij het nul op de meter-concept. Dat is op zichzelf logisch, want het is nieuw en nog nergens in Nederland zijn 800 woningen naar nul op de meter gerenoveerd. Maar dat duurt niet lang: in Amersfoort gaat een andere woningbouwvereniging er 3.000 doen en in Zeist 2.000. De balans van de corporatie verbetert, de huurtoeslag blijft want het aantal punten stijgt niet en de investering wordt terugverdiend doordat de huurders in plaats van de energierekening een energieprestatievergoeding gaan betalen.

Als een concept nieuw is, kun je altijd mogelijke bezwaren vinden: de beren zien. Er is voor de meeste problemen een oplossing te verzinnen, maar het valt altijd tegen hoe lang dat kan duren. Types zoals ik leunen zwaar op de mensen die verstand hebben van beren, die meer geduld hebben. Toch moet je in beweging komen, want als je blijft mediteren over de problemen en bezwaren, kom je ook nergens. Mensen die focussen op de beren, zijn dus op hun beurt afhankelijk van mensen die de weg blijven zien.

Berthold Gunster heeft een gedichtje op omdenken.nl staan over de beer op de weg:

Schud hem de hand.
Zijn voornaam is Teddy.
Neem hem uit eten.
Dans met hem.
Fotografeer `m .
Word vrienden.
Voel zijn vacht.
Bewonder zijn kracht.
Het gaat goed met de wildstand.
Give him a hug!

Binnenkort hebben we een open gesprek met onze woningbouwvereniging. Dan moest ik dit gedichtje maar eens voordragen.

Het nul op de meter concept is tot achter de komma doorgerekend door de Hogeschool Utrecht. De provincie wil over vijf jaar 50.000 woningen naar nul op de meter gerenoveerd hebben. Dat staat ook in het nieuwe coalitie-akkoord. Eemnes wil daar zijn steentje in bijdragen. Politieke realiteit, die een maatschappelijke ondernemer onmogelijk blijvend kan negeren.

800 nul op de meter huurwoningen in Eemnes en 200 particuliere huizen… We moeten niet doen of er geen beren zijn, ook niet of er geen weg is. We hebben een berenfluisteraar nodig, zodat het niet onze laatste hug wordt.

Ik verheug me er op om samen met de Alliantie die rol te vervullen.

Leave a comment